Uuden asunnon ostaminen

Uuden asunnon kaupanteko voi tuntua mutkikkaalta – mutta sitä se ei ole.  Hankkiessasi kodiksesi uuden asunnon, jota vasta aletaan rakentaa, pääset vaikuttamaan oman kodin pintamateriaalien värimaailmaan.

Kysy uusista tulevista suunnitteilla olevista kohteistamme!

Ostajan polku uuden asunnon kaupassa


Oma koti on usein se elämän suurin sijoitus. On tärkeää, että pääset vaikuttamaan niihin oman kodin toimivuus- ja ulkonäköseikkoihin siinä määrin missä se on itselle tärkeää. Uudiskohde on helppo ja hyvä valinta silloin kun halutaan olla alusta alkaen valitsemassa erilaisia vaihtoehtoja. 

Rakennusvaiheessa pääsee vaikuttamaan tulevan kodin erilaisiin ratkaisuihin erilaisten lisä- ja muutostöiden ansioista. Tietysti ostettavan kohteen valmiusasteen mukaan.

Ennakkovaraus suunnitteilla olevissa hankkeissa

Tulevista kohteista on käytössä alustavat tiedot, hankkeesta kiinnostuneet asiakkaat voivat tehdä sitomattoman varauksen. Ennakkovarauksia käytetään asiakkaiden kiinnostuksen kartoittamiseen.

Ennakkomarkkinoinnissa olevasta asuntokohteesta voit valita sinulle sopivan asunnon alustavien suunnitelmien mukaan. Tässä vaiheessa uudiskohteesta on tiedossa tontin lisäksi, alustavat pohjaratkaisut ja huoneen sijainti taloyhtiössä. Ehdit siis vielä esittää erityistoiveitasi oman, unelmiesi asunnon tilaratkaisujen osalta. Voit vaikka vielä yhdistää kaksi asuntoa yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi.


Asunnon varaaminen ennakkomarkkinointivaiheessa ei sido ostajaa pysyvästi. Varauksen purkaantuessa, ennen virallisten kauppakirjojen tekoa, mahdollinen varausmaksu palautetaan kokonaisuudessaan varaajalle.

 

Rakentaminen

Kun ennakkomarkkinointi on kerännyt tarvittavan määrän varauksia, kohteen rakentamisaikataulu vahvistuu ja kohde liitetään RS-järjestelmään.

 

Kauppakirjat

Varsinaiset kaupat tehdään, kun As Oy tai KOY:n viralliset asiakirjat ovat koossa ja asuntokauppalain mukaiset vakuudet on toimitettu RS-pankille. Ennen kirjallista kaupantekoa saat kauppakirjan ja muut kaupan asiakirjat rauhassa tutkittavaksi.

Uudiskohteen maksuerät erääntyvät osissa työmaa-aikataulun mukaisesti rakentumisen edetessä. Viimeiset erät erääntyvät asuntokauppalain mukaisesti asunnon valmistuessa. Asunnon valmistumisen yhteydessä päätät yhtiölainan osalta, haluatko maksaa sitä kuukausittain rahoitusvastikkeena vai maksatko yhtiölainan pois.

Asuntokauppalain mukainen osakkeenostajien kokous kutsutaan koolle heti, kun neljäsosa asunnoista on myyty. Kokouksessa osakkeenostajilla on mahdollisuus päättää, halutaanko valita rakennustyöntarkkailija tai tilintarkastaja kohteelle.

Varainsiirtovero maksetaan uudiskohteissa viimeistään kahden kuukauden kuluttua omistusoikeuden siirtymisestä.

 

Materiaalivalinnat 

Kun valitset asuntosi ajoissa, pääset vaikuttamaan oman huoneiston sisustusratkaisuihin heti kaupanteon jälkeen, kohteen yksilöllisen aikataulun mukaisesti.

 

Muutto ja kodin valmistuminen 

Noin 4–6 viikkoa ennen kodin valmistumista saat muuttokirjeen ja tarkemman aikataulun oman asunnon tarkastukselle ja muuttopäivälle. Asunto tarkastetaan kanssasi varmistaaksemme, että olet tyytyväinen uuteen kotiisi.

Muuton jälkeen noin 3 kuukauden kuluttua osakkeenomistajat kutsutaan hallinnanluovutuskokoukseen. Kokouksessa yhtiö siirtyy rakennusliikkeen hallinnosta osakkaiden omaan hallintoon ja hoitoon. Yleensä uusi hallitus pitää samalla kokouksen, jossa valitaan myös uusi puheenjohtaja hallitukselle. Hallinnanluovutuskokouksessa käsitellään yhtiön välitilinpäätös ja tilintarkastuskertomus.

 

Vuositarkastus 

Noin vuosi kohteen käyttöönotosta tehdään vuositarkastus, jossa tarkistetaan asunnon yleinen toimintakunto.


Lataa Uuden asunnon kauppaopas

Jos kauppasopimusta koskevaa erimielisyyttä ei saada ratkaistuksi osapuolten välisillä neuvotteluilla,
kuluttaja voi saattaa asian kuluttajariitalautakunnan (www.kuluttajariita.fi) ratkaistavaksi.

EVÄSTEET  |  TIETOSUOJASELOSTE

DONETTI